Monday, April 1, 2013

Oracle BI 11g Sample Certification Questions

 Oracle BI 11g Sample Certification Questions  - Part 1

Please click on the link for Part -2


 You can view all the questions in the links below  Link 1    Link 2 
 

1)      WLS Embedded LDAP Server is managed by the Admin Server Console and supports which
three options?

A. Creating and Maintaining Users
B. Authentication and Authorization
C. Basic Directory for storing user details
D. Subject area and row-level security, connection pool passwords
E. Application of SessionVariables as Data Filters

Answer:  A,C,D

Explanation: WLS Embedded LDAP Server
*By default, OBIEE 11g users and groups are now held in the WLS LDAP Server(C)
-More robust directory for storing user details
-Recommended for >1000 users
*WLS Admin Server Console now used for creating and maintaining users(A)
*BI Server “outsources” all authentication authorization to FMW11g(not B)
*BI Administration tool now used for  subject area and row-level security,   connection pool passwords only(D)
* WLS LDAP Server can be “swapped out”  for alternative directories (MS AD etc)


2)      Point-and-click generation of case statement logic can be accessed via which option?

A. Column Formula-> Bins tab
B. Compound Layout
C. Column Properties -> Conditional Format tab
D. Advanced Tab
E. Subject Area metrics

Answer: A

Explanation: The “Edit Column Formula” dialog box has a second, very tiny tab called, “Bins.” You can use this tab to have OBIEE build a CASE statement for you in a formula (you can also create
a CASE statement yourself by using one of the functions that appears under “Expressions” if you want). A CASE statement is a lot like an IF-THEN-ELSE statement, except that it’s a little easier
to read when you have multiple options. Basically, it puts values in different buckets that you define.


3)      Which task can be performed after the Administrator link has been reached through logging into OBIEE?

A. Associate map layers to columns
B. Manage access to Subject Areas
C. SSO enablement
D. Start or Stop BI Managed Servers
Answer: B,C,D

Explanation: B: BI Server Security Manager accessed through the BI Server Administration Tool.
* Set permission to business model, tables, columns and subject areas
* Specify filters to limit data accessible by users
* Set authentication options
C: Enable the SSO through the FMW Control.
D:You have three methods to start the managed server:
* with the console (recommended)
* with FMW control
* with the command line.


4)      Which three techniques are applied to support Failover?

A. WebLogic Clustering
B. Universal Installer > Scale Out BI System option
C. OBIEE Clustering
D. Vertical Scaleout

Answer: A,B,C

Explanation:  A:OBIEE 11g is centered on WebLogic Server as the underlying application server
architecture.  B: If you want to scale out this infrastructure, you would typically run the OBIEE 11g installer on a  second server, and instead of choosing to do a new install, you’d choose to instead scale out the  existing BI domain.
C: OBIEE Clustering – Approach of Oracle BI Server Load balancing/Failover


5)      The Oracle BI office plug-in allows you to import the results of an OBI request into which two MS applications?

A. MS Visio
B. MS Excel
C. MS Project
D. MS Word

Answer: B,D

Explanation: Oracle Business Intelligence Office Plug-In is a Windows application that is an
optional feature under the Oracle Business Intelligence Presentation Services. The Plug-In
provides a way to browse the Analytics catalog, select a report, and then drop that report into
Microsoft Word or Excel.
  

6)      A user's BI Home page provides one-click access to which three options?

A. Create new content
B. Oracle BI online documentation
C. Catalog search functionality
D. Dashboard layout editor
E. Business model metadata

Answer: A,B,C

Explanation:  The BI Home page contains the BI content catalog. Fusion Apps will use OBIEE web catalog
to store all shipped reporting and analytics content.
From the BI home page users can browse and view the entire BI content. The BI catalog folder
structure will match the Fusion Apps main menu structure. Folder structure would be content
driven not technology driven which would enable ease of navigation for fusion Apps users.

Following content will be available under the BI catalog structure:
BI Publisher Reports (regardless of data source)
OTBI reports & dashboards
OBIA dashboards & scorecards
Financial Reporting

Also, users can do some additional actions from the BI Home page like: Access personal and
shared reports, View/ edit BI publisher report schedules, Launch BI tools for advanced actions and
create new reports with report wizard.New reports created can be saved in BI catalog and added as embedded content within Fusion Applications screens or links added to reporting pane. This enables users to extend the prebuilt embedded analytics within Fusion Applications.

7)      A customer needs to have a calculation done prior to aggregating the data. How would you
accomplish this?

A. By creating a derived measure by using the Logical Columns available
B. By creating a derived measure in the Column Mapping dialog box by using the physical
Table columns.
C. By creating a derived measure by using  Logic columns  available and changing
The aggregation type
D. By creating a derived metric by using the Expression Builder
E. By creating a derived metric by using the Calculation Wizard

Answer: C

Explanation: 
OBIEE offers two calculation types for measure in the repository:
logical
physical

You can define calculations in either of the following ways:


* Before the aggregation, in the logical table source.
* After the aggregation, in a logical column derived from two other logical columns. For example:
sum(col A) * sum(col B)
Note 2: A measure column is a column unlike the baseline column that has a default aggregation
rule defined in the Aggregation tab of the Logical Column dialog in the repository. Measure columns always calculate the aggregation with which they are defined. Measures need to be defined in a logical fact. Any column with an aggregation rule is a measure.


8)      Which resource identifies the OBIEE Web Catalog (webcat)?

A. instanceconfig.xml
B. RCU Schema
C. Identity Store
D. nqsconfig.ini
E. Admin Server

Answer: C,E

Explanation: C:  Oracle Business Intelligence authenticates users and get groups using an Oracle
WebLogic Server authentication provider against user information held in an identity store.




9)      The ODBC DSN is never used for _______.

A. Initial import of the physical layer metadata on a Windows server
B. Query execution and data access on a Windows server
C. Initial import of the physical layer metadata, query execution, and data access on a Windows
Server
D. Changing passwords
E. Comparing RPDs

Answer: E
Explanation: You do not use ODBC DSN to compare repositories.


Note: When an ODBC based application connects to a database, it connects to a logical name,
the Data Source Name (DSN), which identifies the datasource to which it wants to connect.
Some external repository of configuration information holds the various DSN values that are
available, together with the necessary configuration and control information needed by the ODBC
driver to establish a connection and manage usage of the data source. The DSN (data source name) is a data structure that contains the information about a specific data source (database, etc), typically used by an ODBC driver to be able to connect to it.


The DSN contains information about the data source such as:
the name,
the directory,
and the driver.
On Windows, the DSN also specifies the ODBC driver to be used to access the database.

10)   Which of the following characteristics pertain to a "ragged" hierarchy?

A. It can only be stored in an XML structure.
B. A branch of the hierarchy may have a different number of levels than other branches.
C. All values can have a maximum of six levels.
D. It creates multiple levels of hierarchy in the databasetable.

Answer: B

Explanation: Ragged Hierarchies are hierarchies where some routes down the hierarchy are
longer than others; for example, you may have an organizational hierarchy for salespeople where
the overall boss has two assistant managers, one of them works on their own and another has
three sales managers under them; some of those sales manager may have sales staff under
them, and some sales staff may have trainees under them.


Please click on the link for Part -2


 You can view all the questions in the links below  Link 1    Link 2 
 




2 comments:

  1. For oracle certification dumps contact completeexamcollection@gmail.com

    ReplyDelete
  2. All Latest Oracle certification dumps available (1Z0-051,1Z0-52,1Z0-53,1Z0-144,1Z0-516 etc), if anyone of u wanted it can contact me on shroffsheetu17@gmail.com

    ReplyDelete